Victor Ponta, un nou dosar penal? Procurorii anchetează legalitatea măsurii prin care Guvernul a scăpat KazMunayGas de plata a 600 de milioane de dolari

KazMunayGas

loading...

Ștergerea datoriilor Rompetrol a intrat în atenția procurorilor. Se pare că este vizat și fostul premier Victor Ponta în legătură cu modul în care, printr-o hotărâre de guvern pe care a semnat-o, compania kazahă KazMunayGas a scăpat de plata a 600 de milioane de dolari, potrivit euractiv.ro.

Procurorii DNA au ridicat documentele privind memorandumul de înţelegere cu KazMunayGas, conform unor surse guvernamentale. Surse judiciare au declarat pentru euractiv.ro că Victor Ponta este printre cei vizați în dosar.

Victor Ponta a semnat, în ianuarie 2014, o hotărâre de guvern prin care a fost adoptat memorandumul de înţelegere cu KazMunayGas, după ce Curtea Constituţională s-a opus validării prin lege a acestui memorandum.

Procurorii consideră suspecte vizitele dese ale lui Ponta în Turcia după semnarea memorandumului cu KazMunayGaz, dar și faptul că fostul premier folosea, în timpul acestor vizite, o cartelă telefonică turcească pentru convorbiri private, potrivit Euractiv.ro.

Memorandumul care ar fi investigat acum de procurorii anti-corupţie este consecința unor decizii politice în lanț, luate încă din anul 2000. Dinu Patriciu cumpăra rafinăria Petromidia de la stat cu bani puțini, cu condiția să răscumpere o datorie de peste 600 de milioane de dolari. Între timp, Guvernul Năstase transformă creanța în obligațiuni, afacerea Rompetrol este preluată de KazMunayGas, iar statul nu mai recuperează decât 70 de milioane de dolari. Guvernul Ponta închide procesul început de stat pentru recuperarea banilor, chiar prin semnătura premierului, relatează digi24.

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *