Ucraina a câştigat Eurovision 2016, cu o piesă care se referă la Stalin și la Crimeea. Merita Ucraina să câștige, sau este o răzbunare a europenilor la adresa Rusiei?

eurovision

Ucraina a câştigat finala Eurovision 2016, cu piesa ”1944”, interpretată de Jamala, o cântăreaţă de etnie tătară.

Mulți văd în acest rezultat o formă de pedepsire a Rusiei, al cărui reprezentant era considerat favorit de specialiști.

Speculațiile privitoare la politizarea competiției au apărut din cauza mesajului piesei ”1944” , piesă politică atipică pentru concursul Eurovision.

Cântecul ucrainean a inflamat autorităţile din Rusia (cea care a anexat în forță Peninsula Crimeea), deoarece  conţine referiri la Stalin, Peninsula Crimeea, precum şi acuzaţii de epurare etnică, obiceiuri dragi regimului stalinist, dar și lui Vladimir Putin.

Câştigătorul a fost desemnat în urma votului juriilor de specialitate, dar şi ale voturilor exprimate de telespectatorii din ţările participante la Eurovision 2016.

Cum s-a votat? După votul juriilor naţionale (jurii de specialitate din 42 de țări), pe primul loc se afla Australia, urmată de Ucraina, Franţa, Malta şi Rusia. Rezultatul final al concursului Eurovision 2016 a fost decis de voturile telespectatorilor din ţările participante, care au avut o pondere de 50% în rezultatul final.

Telespectatorii din țările participante la Eurovision 2016 au votat, prin SMS, în număr foarte mare, piesa Ucrainei, arătând Moscovei că populația Europei este solidară cu Ucraina în disputa teritorială cu Rusia expansionistă.

Sursa foto: eurovision.tv

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *