SUA intensifică operaţiunile militare în Marea Chinei de Sud, riscând amplificarea tensiunilor

portav

loading...

Statele Unite intenţionează să intensifice patrulele navale în Marea Chinei de Sud, invocând respectarea principiului „libertăţii de navigaţie”, o situaţie care în mod sigur va atrage reacţia vehementă a Chinei, informează site-ul agenţiei Reuters.

„Statele Unite vor efectua operaţiuni maritime suplimentare, de o complexitate mai mare, în Marea Chinei de Sud”, a declarat amiralul Harry Harris, comandantul Flotei americane din Pacific.

Oficialul militar american a precizat, în faţa membrilor Comisiei Forţelor Armate din Camera Reprezentanţilor, că Statele Unite trebuie să continue operaţiunile maritime, alături de aliaţi precum Japonia şi Coreea de Sud, în această zonă disputată.

Comandantul Flotei americane din Pacific a transmis acest avertisment în contextul în care China a instalat, zilele trecute, rachete sol-aer pe Insula Woody, situată în Arhipelagul Paracel, şi noi radare în reciful Cuarteron.

În contextul vizitei la Washington a ministrului chinez de Externe, Wang Yi, armata chineză a anunţat, potrivit Fox News, trimiterea unor avioane de vânătoare de tip Shenyang J-11 şi Xian JH-7 pe Insula Woody.

În cursul întrevederii cu secretarul de Stat american John Kerry, Wang Yi a cerut Statelor Unite să evite patrulele maritime şi zborurile în apropierea zonelor din Marea Chinei de Sud revendicate de Beijing.

În octombrie 2015, Statele Unite au trimis o navă militară în apropierea unei insule artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, manevra având rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului. Distrugătorul USS Lassen, aparţinând Forţelor Navale americane, s-a apropiat la 22 de kilometri de Insula Spratly, la limita apelor teritoriale revendicate de China. Trimiterea navei militare americane a avut rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului într-o zonă revendicată de China, Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnam. Forţele navale chineze au urmărit şi au transmis avertismente distrugătorului american, a anunţat Guvernul de la Beijing, atrăgând atenţia că armata chineză va răspunde „provocărilor” Statelor Unite, potrivit mediafax.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *