Revoltător! Trei mii de români, cobai fără acord. Vinovații sunt medici psihiatri din totă țara

psihiatrie

loading...

Potrivit procurorilor, 3.000 de pacienți ar fi fost implicați în studiile clinice  din 16 spitale. Aceștia au devenit cobai fără să știe. În dosarul instrumentat de procurorii de la Parchetul General, 50 de medici psihiatri sunt acuzați că au testat medicamente în mod ilegal.

Deja un medic psihiatru din Arad, Delia Podea, a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce a fost audiat de către procurori în noaptea de marţi spre miercuri. Medicul va fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Femeia, care e şi profesor universitar, s-ar fi folosit de rezidenţi pentru a falsifica semnăturile unor pacienţi, obţinând astfel nenumărate documente false, care arătau că bolnavii sunt de acord să participe la testare.

Potrivit Parchetului General, „rezultatele testelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienți anterior începerii studiului și depozitate în aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Secției de Psihiatrie.”

Testele erau comandate de mari companii de medicamente din afara țării și au fost făcute în mai multe ţări. Deocamdată, nereguli au fost descoperite exclusiv în România. Între companiile din străinătate şi medici au apărut şi firmele de intermediari, asupra cărora procurorii fac verificări.

Procurorii au ridicat documente şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului, instituţia care aprobă studiile clinice, relatează Digi24.

Sursa foto: evz.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *