Radarele Poliției Rutiere nu indică cu acuratețe viteza. Instanța a anulat un proces verbal de contravenție emis în baza radarului de pe o autospecială a Poliției Române

radar

loading...

Profesorul univ. dr. ing. Gheorghe Gutt de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” a demonstrat, în instanță, că radarele tip Pistol dau  mari erori, neindicând viteza corect.

El a reușit astfel să obțină anularea procesului verbal de constatare a contravenţiei, deși în primă instanţă, Judecătoria Vatra Dornei a dat dreptate poliţiştilor rutieri.

Pe 20 august 2013, fiul său a fost înregistrat de aparatul radar de pe o autospecială Dacia Logan cu viteza de 103 km/h în localitate, în municipiul Vatra Dornei. Şoferul a contestat procesul verbal în instanţă, aducând mai multe argumente.

Petentul a arătat, la general, că există o eroare tolerată a radarului de + 4% din valoarea convenţional adevărată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h, condiţii în care agentul constatator trebuia să aibă în vedere această marjă şi să aplice sancţiunea mai uşoară, în cauză viteza putând fi mai mică de 100 km/h.

Strict legat de cazul său, şoferul a arătat că din planşele foto anexate de Poliţia Rutieră la dosar rezultă că iniţial a fost înregistrat cu viteza de 103 km/h, iar în planşa următoare, la mai puţin de o secundă distanţă, cu viteza de 86 km/h.  Aşadar, două imagini una după alta, la interval de mai puţin de o secundă, cu o diferenţă de viteză foarte mare, cu mult peste marja de eroare. Petentul a mai arătat că maşina sa era setată să nu depăşească viteza de 99 de kilometri la oră, relatează evz.ro

 Analizând argumentele, magistratul de la Tribunalul Suceava a stabilit că aparatul radar a înregistrat simultan viteza de rulaj a mai multor vehicule, astfel că nu se poate identifica, cu temeinicie, viteza reală a autoturismului respectiv.

Judecătorii au motivat că la momentul în care apare înregistrată viteza de 103 km/h, în imagine sunt două autoturisme şi nu se poate stabili cu certitudine care dintre ele circula cu viteza respectivă.

Tribunalul Suceava a anulat definitiv şi irevocabil procesul verbal de constatare a contravenţiei.

Profesorul univ. dr. ing. Gheorghe Gutt aduce acuze Biroului de Metrologie Legală din România care verifică și avizează metrologic aparatele și susține că va formula o sesizare la Avocatul Poporului pentru stoparea abuzurilor.

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *