Peste un sfert de veac de așteptare. Treizeci de ani de speranță. Zeci de rânduri de alegeri: locale, parlamentare, prezidențiale, europarlamentare. Promisiuni de dezvoltare a țării, de ridicare a nivelului de trai, de estompare a decalajului dintre România și țările dezvoltate, dintre bogați și săraci, de dezvoltare a infrastructurii rutiere, de construire de spitale moderne, de prestare a unor servicii europene de către funcționarii publici, de debirocratizare, de majorare a pensiilor, salariilor și alocațiilor, de implementare a unui învățământ modern, etc.
La 30 de ani de democrație suntem undeva la 20% din ceea ce trebuia și meritam să fim. Nu avem autostrăzi, nu avem spitale moderne, învățământul e la pământ, suntem săraci și abandonați, haosul guvernează de zeci de ani țara, într-un cuvânt suntem de râsul Europei.
Dacă ar fi să căutăm vinovații nerealizărilor am fi tentați să arătăm cu degetul spre clasa politică, spre aleșii noștri dragi. Dar… mi-e teamă că vina pentru ritmul super lent de dezvoltare ne revine nouă, alegătorilor.
De ce? Pentru că nu avem încă formate deprinderile pentru a alege în cunoștință de cauză. Nu ne informăm despre valențele celor pe care îi alegem, ne lăsăm ghidați de televiziunile care, aproape în exclusivitate, slujesc interesele unor partide și aplicăm ștampila pe liste, indivizi, specimene care nu au nimic comun cu importantul , dar, deja demonetizatul interes național ori local.
Asistăm de trei decenii la îmbogățirea acestor parveniți, cocoțați vremelnic și exclusiv pe votul nostru în posturi cheie. Ne revoltăm periodic, dar numai pe la colțuri, înjurăm pe cei care trăiesc în lux și care își sporesc averile oneros, își plantează în funcții bine plătite soțiile, odraslele, amantele, și ne sfidează imediat după alegeri cu opulența, nesimțirea, bădărănia, incultura și caracterul îndoielnic.
Pentru a diminua, fie și într-un procent mic, din ascensiunea pe votul nostru al impostorlor, al mincinoșilor, al analfabeților funcționali, vom căuta să creionăm un ghid al alegătorului, cu sfaturi pentru alegerea profilului de candidat care chiar îți merită votul.
Așadar, citește și deliberează:
1. Nu vota politicieni despre care există probe, suspiciuni rezonabile, că sunt certați cu legea, având dosare penale, fiind cercetați penal, judecați sau având condamnări în primă instanță.
2. Nu îți da votul candidatului căruia îi expiră mandatul și candidează pe același post în cazul în care: ți-a înșelat așteptările, fie prin nerealizarea programului cu care a candidat anterior, fie prin decizii aberante; administrația sa a efectuat achiziții dubioase; te-ai simțit sfidat de acțiunile acestuia; există dovezi că a sifonat bugetul local.
3. Votează nu atât partidul cât OMUL, candidatul. Orientează-te către candidatul cu viziune managerială, care provine din rândul întreprinzătorilor. Acest candidat știe să gestioneze un buget, să prioritizeze cheltuielile, să investească în dezvoltarea localității. Pentru el important este cetățeanul, alegătorul, și NU propriul buzunar, partidul ori acoliții săi.
4. Nu vota colaboratori ai securității. Aceștia au un caracter infect. Și-au trădat colegii și prietenii, NU pot fi acum salvatorii tăi.
5. Nu vota acei candidați care au legături cu grupările interlope. E evident că ei sunt sclavii acestora și s-au vândut pentru bani.
6. Mergi la vot. Votul tău chiar contează! Alege responsabil, alege cu creierul tău, alege pentru binele tău, al familiei și comunității tale. Alungă astfel răul din primărie, acolo unde e cazul, sau menține gospodarul care nu ți-a înșelat așteptările și te-a tratat ca pe un cetățean european!
GÂNDEȘTE LA RECE, IA MASCA, CARTEA DE IDENTITATE ȘI MERGI LA VOT!!! VOTEAZĂ RESPONSABIL!