După un conflict de cinci ani soldat cu cel puţin 270.000 de morţi, acordul de încetare a focului în Siria a intrat în vigoare sâmbătă

Siria

loading...

Acordul de încetare a focului în Siria, rezultatul negocierilor dintre SUA şi Rusia, a intrat în vigoare, teoretic, sâmbătă la ora 0.00 (0.00, ora României).

Este primul armistițiu de această amploare în războiul ce a făcut peste 270.000 de morți din martie 2011.

Armistiţiul nu include organizaţiile teroriste Stat Islamic şi Frontul al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida, atât coaliţia internaţională coordonată de SUA, cât şi Rusia  anunţând că vor continua operaţiunile militare contra „grupurilor teroriste”.

Înainte de ora prevăzută pentru oprirea luptelor, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție sprijinind armistițiul, iar emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a convocat guvernul și opoziția la o nouă sesiune de negocieri de pace la 7 martie, cu condiția ca „încetarea ostilităților să fie la nivel global și accesul umanitar menținut”.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri că Rusia va continua raidurile aeriene împotriva „organizaţiilor teroriste” din Siria şi după intrarea în vigoare a armistiţiului.

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *