Cinci sortimente de apă plată retrase de urgență de pe piață. Neregulile găsite de ANPC sunt extrem de grave

apa pl

loading...

Potrivit unui comunicat de presă remis de ANPC, dintr-un eșantion de 17 sortimente de apă din comerț, la 5 au fost identificate nereguli grave, neîntrunind calitățile admise.

 Șeful ANPC, Paul Anghel, a declarat că s-au retras de la vânzare acele sortimente de apă, dar că aceste nereguli găsite pot fi cauzate și din cauza transportatorului sau a distribuitorului, nu numai din cauza celui care îmbuteliază respectiva apă, relatează B1 TV.

Acesta a precizat că dacă apa nu este depozitată în condiții corecte, parametrii microbiologici ai acesteia au de suferit.

Iată comunicatul integral ANPC remis pentru PSnews.ro:

„S- au prelevat eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din Bucureşti. În perioada 04-09 martie au fost prelevate 17 eşantioane , din care 5 sunt neconforme în urmă analizelor de laborator.

Eşantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti din punct de vedere microbiologic.

Din analizele efectuate au rezultat următoarele neconformităţi:

– Sortimentul Winny – apă izvor plată, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 1.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 600 faţă de limita prevăzută de 20.

– Sortimentul Apă de masă necarbogazoasă Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 20.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 16.800 faţă de limita prevăzută de 20 .

– Sortimentul Apă de izvor Calipso îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 14.700, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 3.200 faţă de limita prevăzută de 20 .

– Sortimentul Apă de izvor plată Izvorul Zânelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.820, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 104 faţă de limita prevăzută de 20 .

– Sortimentul Apă de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 900 faţă de limita prevăzută de 20

În urma abaterilor constatate, s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman a produselor Apă de Izvor Calipso şi Apă de Izvor Plata Izvorul Zânelor în cantitate totală de 244 l. Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului.

Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în jud. Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judeţene de protecţie a consumatorilor.

În data de 15.03.2016, au fost efectuate alte 11 prelevări de probe. Eşantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic şi al conţinutului de nitriți.

Comisarii ANPC continuă prelevările de probe şi le vor trimite spre analiză la laborator.

ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcţia de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile legale care se impun”.     Foto: ziuanews.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *