Alertă în supermarketuri, după ce doi tineri au ajuns la spital cu simptome grave. Băieții au mâncat din același produs

by: admin
Category :Actualitate

conserva ton

loading...

Mai multi adolescenti au mancat dintr-o conserva de ton, dar numai doi s-au imbolnavit. Acestia sunt suspecti de botulism, o boala grava care poate evolua spre deces.
Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi au trimis probele la Bucuresti pentru confirmarea bolii, o afectiune rara, de o gravitate considerabila. Tinerii sunt suspecti de botulism, afectiune cauzata de bacteria Clostridium botulinum, ce produce o toxina care se numara printre cele mai puternice otravuri cunoscute. Adolescentii sunt din judetul Bacau si prezinta simptome specifice botulismului. Cei doi, impreuna cu alti tineri, au mancat dintr-o conserva de ton cumparata de la un supermarket. La internare, baietii prezentau simptome specifice bolii si ca o masura de precautie, pana la confirmarea diagnosticului, medicii le-au administrat serul antibotulinic si tratament specific, relatează bzi.ro
„Alimentele ambalate sub forma de conserva in cutii inchise reprezinta un mediu prielnic de inmultire a bacteriilor daunatoare. Deocamdata, exista suspiciune de botulism. Pacientii au simptome specifice bolii. Doar doi dintre cei care au consumat din conserva de ton s-au imbolnavit. Bacteria Clostridium botulinum nu se dezvolta uniform intr-o conserva si de aceea nu toti s-au imbolnavit. Asteptam confirmarea diagnosticului de la institutul din Bucuresti si pana atunci pacientii primesc tratament de specialitate”, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infectioase.
Paralizia, cel mai mare pericol
Semnele si simptomele botulismului transmis prin intermediul alimentelor debuteaza dupa 12-36 de ore de la consum. Pacientul prezinta dificultati de inghitire, de vorbire, vedere dubla, probleme de respiratie, voma, ameteli, crampe abdominale. Dupa cum au precizat medicii infectionisti, toxina botulinica produce tulburari in functionarea nervilor, ducand la paralizie. Alimentele posibile de infectie sunt de obicei cele conservate, produse in gospodarii sau industria alimentara, dar si cartofii copti si ardeiul iute. Avand in vedere ca botulismul afecteaza controlul musculaturii intregului corp, pot sa apara complicatii grave. Cel mai mare pericol este reprezentat de paralizia musculaturii toracice, care duce la incapacitatea de a respira. In aceasta situatie, se poate ajunge la decesul pacientului. Directia de Sanatate Publica din Bacau a demarat o ancheta in unitatea alimentara de unde a fost cumparata cutia de ton.

loading...

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *